Is China de VS aan het verslaan als het naar Crypto Mining komt?

Volgens een nieuwe op-ed van Chris Larsen – de mede-oprichter en uitvoerend voorzitter van Ripple – verliezen de Verenigde Staten de technologische oorlog tegen China en andere landen.

Chris Larsen: China heeft een sterke positie

Ripple is momenteel de op drie na grootste cryptocurrency per marktkapitalisatie na bitcoin, Ethereum en Tether. Volgens Larsen lopen landen als China ver vooruit als het gaat om cryptocurrency’s en steken ze er potentieel veel geld in om ervoor te zorgen dat de mijnwerkers alles hebben wat ze nodig hebben om het spel voor te blijven. In zijn op-ed, stelt Larsen:

Minstens 65 procent van de cryptocurrency mining is geconcentreerd in China, wat betekent dat de Chinese regering de meerderheid heeft die nodig is om die protocollen te controleren en effectief transacties kan blokkeren of terugdraaien.

Dit is gevaarlijk in die zin dat China zich mogelijk aan de top zou kunnen houden door alleen bepaalde soorten cryptotransacties goed te keuren en andere niet door te laten gaan. Dit zou ook kunnen leiden tot een verschuiving van Bitcoin Revolution en crypto naar een gecentraliseerde natuur, wat uiteindelijk zou betekenen dat het in de tegenovergestelde richting werkt van wat het bedoeld was te doen.

Echter, de Universiteit van Cambridge smeekt om een verschil als het gaat om de bevindingen van Larsen, en beweert dat de 65 procent verhouding niet volledig representatief is voor wie de controle heeft. Terwijl Larsen bepaalde artikelen en studies aanhaalt die China als een dominante kracht in de mijnbouwgemeenschap laten zien, tonen deze bronnen niet noodzakelijkerwijs de mijnbouwcentrales in gebieden als Washington D.C., Rusland, New York of Canada, die de afgelopen jaren allemaal belangrijke bitcoin en crypto-mijnhubs blijken te zijn.

Toch lijkt Larsen geneigd te zijn het woord te verspreiden dat de Amerikanen bang moeten zijn dat ze hun status verliezen aan de Chinezen. Zijn artikel leest:
Het is niet moeilijk om je een dystopische toekomst voor te stellen. Een Amerikaanse defensiebetaling aan een bondgenoot zou kunnen worden geblokkeerd of teruggedraaid.

China is een van de weinige landen die vooruitgang boeken met een nationale digitale munt. De munt wordt momenteel getest door verschillende Amerikaanse bedrijven, waaronder Starbucks en Subway, en terwijl de munt de controverse over zijn bedoelingen heeft aangewakkerd, hebben de regelgevers op en neer gezworen dat de munt niet zal worden gebruikt voor speculatie, noch zal worden gebruikt om de bestedingsgewoonten van de mensen te bespioneren.

Get Rid of Unnecessary Rules

De Verenigde Staten hebben daarentegen alleen gesproken over het idee van het vrijgeven van een door de natie uitgegeven digitale munt, hoewel er niet veel uit deze gesprekken naar voren is gekomen.

Larsen stelt voor dat als regelgevers een breder idee gaan verzamelen van wat crypto en blockchain kunnen en moeten doen voor de VS, ze zichzelf moeten stationeren in Silicon Valley zodat ze uit de eerste hand kunnen zien hoe bedrijven de technologie vooruit duwen. Hij is ook van mening dat er te veel huidige regelgeving is die verdere ontwikkeling van de blokketen in de weg staat, en dat zolang die er is, de VS achter zullen blijven.